header image

Intensiv behandling samt akutmedicin

Proteiner, som anvendes inden for intensiv behandling samt akutmedicin:

Albumin er det protein, som plasma indeholder mest af. Dets vigtigste opgave er at binde vand og på den måde opretholde et cirkulerende blodvolumen. Ved store blodtab kan man give albumin for at genoprette og opretholde blodvolumenet. En anden vigtig egenskab ved albumin er, at det transporterer forskellige stoffer rundt i kroppen, fx fedtsyrer, hormoner og lægemidler.

 

Antitrombin er blodets vigtigste koagulationshæmmer. Personer med antitrombinmangel kan have behov for behandling i situationer, hvor der er risiko for blodprop, fx i forbindelse med operation eller fødsel.

 

Behandling med blodfortyndende midler (K-vitamin-antagonister, fx warfarin) kan i sjældne tilfælde forårsage alvorlige blødninger. Ved at tilføre protrombinkomplekskoncentrat, som indeholder koagulationsfaktorerne II, VII, IX og X, kan man hurtigt behandle eller forebygge denne type blødning. 

 

Ved andre komplicerede blødningstilstande er der behov for mange af de faktorer, der findes i plasma. Octapharmas virusinaktiverede og standardiserede plasma anvendes bl.a. til at genoprette balancen mellem koagulationsfaktorerne.